Conferinta Anuala ”Protejand mediul intr-o noua Europa – Peisaje in schimbare” organizata de catre EEB (European Environmental Bureau)

Luni, 6 Noiembrie a.c., a avut loc Conferinta Anuala ”Protejand mediul intr-o noua Europa – Peisaje in schimbare” organizata de catre EEB (European Environmental Bureau).

EEB a fost infiintata in 1974 si este cea mai mare retea de mediu, avand sub umbrela sa peste 140 de organizatii din peste 30 de tari din UE.

Avand in vedere ca dorim sa ne implicam in orice activitate si vrem sa fim la curent cu toate informatiile in acest domeniu, pentru a reprezenta interesele clientilor nostri atat la nivel national cat si European, Ecosmart Union este singura organizatie de transfer de responsabilitate din Romania ce a participat la dezbateri.

Dl Stoicescu Iulian, reprezentantul EcoSmart Union SA concluzioneaza: “As dori ca EEB sa se concentreze mai mult pe ceea ce urmeaza sa se intample in Uniune decat pe Brexit. Romania este pe cale sa intre in procedura de infringement, alte tari sunt sceptice in ceea ce priveste politica UE, este ceva ce poate EEB sa schimbe acum? Trebuie sa privim inainte si sa luam acele masuri radicale despre care doar vorbim. Este momentul pentru actiune!”

Asadar, dorim sa trecem in revista principalele idei discutate din cadrul acestei reuniuni:

  • Brexitul, votat in iunie 2016, urmat de scrisoarea guvernului britanic declansat de articolul 50 in Martie 2017, a reprezentat cea mai significativa miscare in evolutia Uniunii Europene de la inceputurile sale.

Pentru multi, acesta nu reprezinta doar un eveniment politic cat o experienta emotionala, provocand identitatile formate de-a lungul deceniilor, chiar in cursul duratei de viata, cu reactii variind de la devastare la bucurie.

Peste Atlantic, Brexitul a avut ca si consecinta castigarea alegerilor prezidentiale de catre Trump si anuntul subsecvent  ca SUA se va retrage din tratatul privind Acordul de la Paris, inversand procesul greu de castigat in aducerea in linie a  Statelor Unite  privind cresterea consensuala in necesitatea urgentarii actiunii asupra schimbarii climatului. Chiar daca temerile anterioare privind aceste repere ale evenimentelor vor fi urmate de rezultate similare in ceea ce privesc alegerile electorale din tari cum ar fi  Olanda, Franta si Germania s-au aliat, se asteapta ca incertitudinea politica sa continue in anii urmatori.

  • De asemenea, aparitia Euroscepticismului in multe tari din UE a ridicat multe intrebari fundamentale ce tin de identitatea si scopul Uniunii Europene.

Multi au tras concluzia ca interferenta UE in afacerile locale si nationale este de vina pentru lipsa de popularitate iar dereglementarea va pacifica Eurosceptismul. Altii arata ca pachetul de stabilire a lui Cameron, a esuat in a convinge populatia Angliei si au adus ca argument faptul ca multe legi europene aduc in mod direct beneficii cetatenilor de rand, protejand mediul inconjurator, sanatatea publica, consumatorii si clasa muncitoare printre altele.

  • Un lucru sigur, confirmat de mai multe sondaje este ca o mare majoritate din valorile europene doresc sa vada rolul UE in materie de mediu si actiunile sale asupra mediului inconjurator.

In ciuda acestora si in ciuda faptului ca in 2015, guvernele europene s-au inscris in Agenda pentru Dezvoltarea Sustenabilitatii 2030, cu cele 17 Scopuri de Dezvoltare a Sustenabilitatii, mediul si sustenabilitatea si-au facut cu greu loc in dezbaterile recente printre leaderii UE privind directia Europei in viitor.

  • Mai mult decat oricand , UE are nevoie de o relatare pozitiva pentru a contracara raspandirea ideii populiste bazata pe teama si separare.

Dezvoltarea sustenabilitatii  ar trebui sa fie tema principala, mediul fiind  pozitia centrala a treptei. Aparitia Presedinteului Trump si  numirea sa a ceea ce se numeste cel mai anti-mediu guvern existent de pana acum, a facut  conducerea Europei sa-si indrepte atentia catre mediu mai mult ca oricand.

Conferinta de anul acesta a adunat membrii miscarii mediului inconjurator din UE, Marea Britanie si Scotia, impreuna cu factorii de decizie politica, societatea civila, conducatorii, precum si antreprenori pentru a dezbate provocari commune si oportunitati in combaterea schimbarii climatului, reorientarea, cheltuielire publice si investitiile, intreprinderea unei reforme in politica din agricultura si protejarea mediului marin.

Echipa EcoSmart.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.